Masovnen

Hver sommer, nærmere bestemt første helga i august, ryker det fra masovnspipa i Feiring jernverk, 200 år etter at den var i drift. Årsaken er Jernverkshelga, ei kulturhelg hvor du inviteres til skogs for å oppleve glimt fra hverdagen i verket på begynnelsen av 1800-tallet.

 

Den første Jernverkshelga gikk av stabelen i 2000, og siden den gang har over 7000 publikummere sett Jernverkshelgas hovedattraksjon, teaterstykket «Menn av malm, jenter av jern» av Tor Karseth.

Feiring jernverk ble anlagt i 1798 og var i drift i åra 1806 til 1818, som en del av Eidsvoll værk, eid av Carsten Anker. På det meste levde og arbeidet 168 menn, kvinner og unger i det lille samfunnet ved Torgunrudelva. Drifta av verket inngikk som en viktig del av hendelsene på Eidsvoll i de dramatiske åra rundt 1814. Feiring jernverk var en betydelig virksomhet, og masovnen som fortsatt troner ved elva, gjør det mulig å se at dette en gang var et industrisamfunn med arbeid i gruver, med tømmerhogst, kjøring, kølbrenning og røsting. Feiring jernverk er i dag underlagt Eidsvoll museum. Jernverkshelgas høydepunkt er teaterstykket “Menn av malm, jenter av jern”, skrevet av Tor Karseth. Siden 2000 er stykket sett av over 6500 mennesker. Rundt 50 lokale amatørskuespillere og musikere stiller hvert år opp for å levendegjøre historien om livet i Verket. Feiring Jernverk har en egen venneforening som har som mål å skape et åpent og levende jernverksmuseum. Venneforeningen holder verksområdet i stand, har satt i stand St Pauls gruve til en fullverdig besøksgruve, og står bak undervisningsopplegget “Bergtatt” som er en del av Den Kulturelle Skolesekken i Eidsvoll kommune. Venneforeningen står også for gjenreisningen av Carsten Ankers lysthus på Kristenkollen, en høyde ca 300 m nord for verksområdet. Åpningen er planlagt til 8. juni 2013, 200 år etter at prins Christian Fredrik besøkte Anker i Feiring jernverk.