Det er noen år siden Jan Gunnar Røise (36) hoppet rundt som Nøtteliten i brun strømpebukse på scena på Fløygir, men allerede den gangen var det nok mange som tenkte at denne gutten hadde et helt spesielt komisk talent. Nå er Feiring-gutten nominert til Komiprisen 2012 i kategorien «beste mannlige artist, revy og komedie».

Siden han gikk ut fra Statens Teaterhøgskole i 2000 har han hatt et utall roller innen både film og teater, og har nå fast ansettelse ved Nationalteateret. De siste 3 årene har han vært å finne på Torshovteateret, der han sammen med Mariann Hole og Torbjørn Harr har utfoldet seg innen sjangeren komedie. «Komilab»-prosjektet har trukket fulle hus og lovordene har haglet over skuespillertrioen. Nylig ble de hedret med Heddaprisen for «særlig kunstnerisk innsats».

Og nå altså: Jan Gunnar Røise – Norges beste mannlige artist – revy og komedie? – Det er kjempemoro å være nominert, sier Jan Gunnar sjøl. Han syns det er bra at det er lenge til utdelingen, for da kan han nyte nominasjonen såpass lenge at han unngår å bli skuffet hvis han ikke vinner. Jan Gunnar er nominert for sin rolle i teaterstykket «Jåtåkdag», som ble spilt på Torshovteateret i vår.

– Det er ekstra moro å være nominert for akkurat Jåtåkdag, fordi det er det nærmeste jeg kommer et egenprodusert stykke, sier Jan Gunnar. Mens han ennå var teaterstudent skrev han en 10-minutters snutt av en historie om to brødre i en by som het Jåtåk. Seinere ble det flere historier og også musikalske biter, og med hjelp fra teaterkompanjong Torbjørn Harr ble det til en halvannen times forestilling, hvor også eidsvollingen Stian Carstensen fikk sette sitt preg med trekkspillet. – Jåtåkdag var en fantastisk reise i en sprø verden, forteller Jan Gunnar. – Vi syns vi gjorde en snål greie, og tok masse sjanser i forhold til å bryte en del regler for hvordan teater «skal være». Og publikum elska det! Jåtåkdag var en veldig personlig greie for meg hvor jeg tok sjansen på sleppe meg løs, og det var veldig godt å oppleve at publikum satte pris på det, forteller Jan Gunnar.

I Komiprisen konkurrerer Jan Gunnar mot størrelser som Atle Antonsen og Anders Hatlo. Uansett utfall under utdelingen 25.august kan vi i hvert fall stadfeste at Jan Gunnar Røise fra Nerskålu i Feiring i følge komiprisjuryen er en av Norges tre beste mannlige artister innenfor genren revy og komedie!

Jan Gunnar og Stian - landsens radarpar med suksess i by´n. Foto: Kaja Schau knatten/ Romerikes Blad

Forsidebilde: Gisle Bjørneby/Nationalteateret.