USA-ekspert og forsker ved Forsvarets Høgskole, Svein Melby, var på kjente trakter da han torsdag kveld gjestet Fløygir for å foredra om det amerikanske presidentvalget i møteserien «politisk kafé». Melby er vokst opp i Feiring og fattet tidlig interesse for amerikanske presidenter fra gutterommet på Melby. Initiativstager Hans Ekornholmen i kulturdepartementet/Feiringregjeringa innledet møtet med å fortelle om en usedvanlig entusiastisk 11-12-åring som på 60-tallet kledte veggene på gutterommet med plakater av John F Kennedy og som fikk arve sin bestemors gamle gyngestol fordi «en slik en har de i det hvite hus».

Rundt 70 personer møtte fram for å høre Melby skissere hovedlinjene i det amerikanske presidentvalget under vignetten «Obama eller Romney – hva er forskjellen?». Melby mener det kan bli et svært «close race» mellom de to presidentkandidatene, som representerer to fundamentalt ulike retninger for USA. Mens Obama er en liberal realist som vil modernisere USA og styrke sentralmaktens rolle, ønsker konservative Romney seg tilbake til det tradisjonelle USA med næringslivet som drivkraft for økonomien.

Melby refererte til nettsteder man kan finne informasjon om valget:

www.fokususa.com

www.realclearpolitics.com

Svein Melby kan følges på Twitter – @svmelby.

Vi kommer til å se og høre mer fra Svein Melby i tida som kommer. Under valgkampen er han å finne i USA, som kommentator for TV2.