Nå er det bare seks dager igjen til Lysthuset åpner, og vi håper du vil være med på festen! Lørdag 8.juni er det på dagen 200 år siden kronprins Frederik besøkte Carsten Anker i Feiring, og dette skal markeres med storstilt feiring på en av Øvre Romerikes flotteste utkikkspunkter.

Lysthuset
Aftenshøyden i Nord-Feiring: I følge verkseier Carsten Anker " .. den skjønnetste Udsikt som maaske er at finde i Norge..."

 

I et brev til sin bror Peter Anker i 1802 beskriver Anker boligen slik:

«Et Lyst-Huus, som en Spærstue, som har den skjønneste Udsikt som maaske er at finde i Norge, da man har Mjøsen for sine Fødder, samt hele Hedemarken omtrent 8 á 10 Miile i Strækning».

Her oppholdt Anker seg under sine besøk i verket, som vi blant annet får være vitne til i «Menn av malm, jenter av jern» som spilles hvert år under Jernverkshelga. Carsten Anker hadde hele sin yrkeskarriere i København, der han kom i tett kontakt med den danske kongefamilien. Det nære vennskapet som utviklet seg mellom Christian Frederik og Carsten Anker, var hovedgrunnen til at nettopp Eidsvollbygningen ble den sentrale arenaen for grunnlovsforhandlingene våren 1814.

Det var på reisen i Feiring i 1813 at arveprinsen ble kjent med Eidsvold Værk og det som i dag er Eidsvollbygningen. Av den grunn kan besøket i Feiring sees som en del av opptakten til det som skulle skje i 1814.

Under åpningen vil skuespillere fra jernverksteateret urframføre et teaterstykke spesialskrevet av Kjell-Ola Dahl. Stykket «Brytningstid» gir en god beskrivelse av det som fant sted på Feiringåsen denne junidagen for 200 år siden.

Feiring jernverks venner og Eidsvoll kommune oppfordrer bygda til å flagge på den store dagen, og ønsker bygda hjertelig velkommen til den store dagen!

Lysthuset – informasjonsbrosjyre – last ned her!