Sjef for Riksteateret, Ellen Horn, åpner Jernverkshelga 2013. Foto: Jo Michael.

Fredag 2. august kommer teatersjef Ellen Horn til Feiring for å åpne den 14. Jernverkshelga.

I forkant av premieren på forestillingen «Menn av malm, jenter av jern» vil sjefen ved Riksteatret holde en åpningshilsen for publikum i Feiring jernverk. Ellen Horn er skuespiller, tidligere kulturminister og sjef for Riksteatret siden 2005.

I fjor var det operasjef Tom Remlov som kastet glans over det tradisjonsrike arrangementet i Feiring, mens kulturminister Anniken Huitfeldt holdt åpningstalen i 2011.

Tidligere har blant andre direktør ved Eidsvoll 1814, Erik Jondell, skuespiller Anne Marit Jacobsen og stortingsrepresentant Sonja I. Sjøli holdt åpningstalen under Jernverkshelga.

«Menn av malm, jenter av jern» spilles i år for 14. år på rad, når Jernverkshelga i Feiring går av stabelen 2.-4. august. Rundt 800-900 mennesker er ventet å komme til de tre forestillingene ute i Feiring jernverk, der over 50 skuespillere står på scenen.

Spillet er skrevet av hedmarkingen Tor Karseth og blir stadig mer aktuelt, ved at vi nærmer oss grunnlovsjubileet i 2014. Her blir du med tilbake til 1808, det er uår, nød, fattigdom, sjukdom og krig. Over arbeidsfolka står forvalter Klouman, verkseier Carsten Anker, presten og Vårherre. Situasjonen for arbeiderne i Feiring jernverk og ved gruveplassene er til tider ganske håpløs, og vi følger noen menneskeskjebner gjennom dramatikk, humor, romantikk og alvor.

– Hendelsene og karakterene er hentet fra virkeligheten, fra vår nære, lokale historie, som også er en del av den nasjonale historien, forteller Rannveig Finsen i styringsgruppa for Jernverkshelga.

I år er det eidsvollingen John Erik Vika som er regissør for det historiske spillet.

Stykket spilles tre ganger i løpet av Jernverkshelga og passer for hele familien.

Besøkende til Feiring jernverk får i år en ny attraksjon, siden Carsten Ankers lysthus på Kristenkollen ble åpnet 8. juni i år. Arrangementet var en del av den offisielle Grunnlovsfeiringa, og under Jernverkshelga kan folk være med på omvisning ved det flotte huset.

Helga består ellers, på tradisjonelt vis, av gruvevandringer med teater i St. Pauls gruve, mulighet til å lære seg kulokk, flatbrødbaking, aktiviteter for unga, dyr, mat og gode opplevelser ute i naturen, på historisk grunn.

Det finnes mer informasjon om Jernverkshelga på Jernverkshelgas hjemmesider. Her ligger også hele programmet for helga. Se også Facebook, www.facebook.com/Jernverkshelga

tom_remllow
Tom Remlow hygget seg under forestillingen av "Menn av malm, jenter av jern" 2012