Bergtatt er et undervisningsopplegg som Feiring Jernverks Venner, i samarbeid med Jernverksteateret, produserer for Den kulturelle skolesekken i Eidsvoll. For femte år på skal alle tiendeklassinger i kommunen vår få oppleve en dag ved St. Pauls gruve. Dagen i gruva er fylt med spennende opplevelser og kunnskapsformidling.

Elevene fraktes med buss til Skomakerbakken der de blir møtt av en ledsager. Ved gruva får de suppe kokt over bålet, de får oppleve dramatisering av en gruvearbeiders dag, det er innføring i sikkerhetsregler for det å ferdes i gruva, det er undervisning i geologi og bergverkshistorie og gruvevandring. Etter endt dag deles det ut et velfortjent gruvevandrerbevis. 15 skuespillere og «funksjonærer» er i aktivitet pr.dag i 6 dager for å gjennomføre prosjektet.

Startskuddet for «Bergtatt» går tirsdag 19.august. Da er det ungdomstrinnet ved Feiring skole som skal på besøk til gruva. Deretter følger resten av 10.klassene i Eidsvoll kommune på rekke og rad denne uka og neste uke.

Øving på skoleplassen.
Før gruvevandringen får elevene et innblikk i det harde livet til gruvearbeiderne og deres familier. Bildet er tatt under Jernverkshelga og viser gruvevakt Jon (Erik Hoel Skjønhaug) som beroliger Sigrid (Anne Ekornholmen) og sønnen Anders (Simen Pedersen Fagerli) etter at mann og far har blitt tatt av raset inne i gruva. Foto: Bjørn Saksberg.
Elevene får også bli med på en spennende vandring gjennom gruva.