Noen har kanskje lagt merke til at altertavla i Feiring kirke har fått en staslig «hatt». Her er historien om et gavlfelt som ble funnet nedstøvet og bortgjemt på kirkeloftet, og som nå har kommet fram i lyset og fått hedersplassen i den flotte kjerka vår.

Trekanten på toppen stammer fra renessansen, altså fra 1600-tallet. Den kommer opprinnelig fra Eidsvoll, men den ble allerede i 1693 flyttet til Feiring. Da det ble bygd ny kirke i Feiring i 1875, forøvrig på det samme stedet som den gamle stavkirken sto, ble mye av det gamle inventaret brukt om igjen. Av ulike årsaker vet vi ikke hvorfor trekanten på toppen ikke kom opp igjen. Det kan tenkes at det har noe med at motivet er et dansk-norsk kongevåpen, og at det kan ha skapt konflikter politisk, uttalte Anne Cathrine Hagen fra Møbelverkstedet Restaurering AS, som har arbeidet med rammen rundt gavlfeltet. NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) har jobbet med restaureringen av sjølve gavlfeltet.

Vi veit at det ble restaurert i 1925, men veit ikke årsaken til at det heller ikke denne gangen ble satt opp igjen, men ble gjemt bort på kirkeloftet. Der lå det i hvert fall helt fram til Gerda Haugli begynte å snuse i saken. Hun var klar i sin sak: Gavlfeltet skulle opp igjen, koste hva det koste ville.  Vi må nesten ti år tilbake i tid, men først i 2012 fikk vi endelig penger til å begynne arbeidet med å restaurere det. -Vi kan ikke gjøre annet enn å takke Gerda Haugli for det enestående arbeidet hun har lagt ned i dette, sier leder av menighetsrådet Maren Erstad. -Hadde det ikke vært for en slik ildsjel hadde det ikke stått der i dag, men mest sannsynlig støvet enda mer bort, sier hun.

Altertavla i Feiring kirke har utvilsomt fått et løft og er blitt komplett. Har du ikke sett alteret i sin nye prakt, anbefaler vi å ta deg en tur til Feiring kirke. -Det vil bli lagt ut en rapport i kirka over hva som er blitt gjort med gavlfeltet, sier Maren, som oppfordrer de som eventuelt måtte sitte med informasjon om gavlfeltet som ikke er blitt belyst, om å ta kontakt.

Endelig er alteret i Feiring kirke komplett, med et flott og nyrestaurert gavlfelt på toppen.