Fransk Åpning På Elverum Kunstforening, Galleri Nysted.

Foto: www.somareienes.no
Foto: www.somareienes.no

Lørdag 30. mai kl 13 åpner Elverum Kunstforening dørene for Linjer av Jazz og Fusion; en musikkinspirert utstilling av billedkunstnerne Jane Hupe og Anne-Brit Soma Reienes.

Med sine ulike tilnærminger til kunsten har de satt sammen en spennende utstilling som bindes sammen av deres felles tangeringer til jazz og poesi. Mens Hupes billedspråk er innenfor maleriet og collage og utrykker Soma Reienes seg i store billedflater med leire som materiale. Flere av titlene i deres arbeider henspiller til musikk av Tom Waits og Jan Garbarek.

Hupe og Soma Reienes har kjent hverandre i ti år gjennom utveksling av tekster på et poesiforum på internett. Med denne utstillingen møtes de for første gang.

Anne-Brit Soma Reienes er født i Stavanger og bosatt i Feiring i Eidsvoll Kommune. Hun er utdannet ved SHKD, Bergen og Hungarian State Academy of Crafts and Design, Budapest. De keramiske bildene hun viser i Elverum Kunstforening er alle fra serien «The Pond» med unntak av et nytt arbeid der linjer i relieff under monokrom, hvit glasur myldrer over flaten i motsetning til arbeidene fra «The Pond»-serien hvor glasurer med ulik farge og ulike påføringsteknikker er nøye planlagt som billeddannende virkemidler, uten relieff.

Soma Reienes har hatt en rekke utsmykninger i området, blant annet en stor keramisk vegg som henger i resepsjonen på Sparebanken Hedmark i Hamar. Hun har ellers deltatt på utstillinger både nasjonalt og internasjonalt. Hun er innkjøpt av Norsk Kulturråd, Kunstindustrimuseet, samt Statens Konstråd og Nationalmuseet i Sverige.

Jane Hupe bor i Sarpsborg og har sitt atelier på Borregaard fabrikker. Over 25 år har hun hatt mange utstillinger og oppdrag, i Hedmark kan spesielt nevnes utsmykkingsoppdrag på Fagerhøi Humanistisk senter på Trysil i 2012, utstilling i Hamar Kunstforening og sommerutstilling på Galleri Hervold 2013.

Bakgrunnen er sammensatt av kunstskoler og egen forskning på atelieret, men størst betydning har nok samarbeidet med billedkunstneren Kåre Nordvik i Hedmark, der hun har tilbrakt mange studieopphold de siste fem årene.

Bildene Jane stiller ut på Elverum befinner seg i spenningsfeltet mellom industri og natur. Mange av bildene er påbegynt på Borregaard og bearbeidet hos Nordvik i Østerdalen, eller motsatt. Hun er opptatt av miljøvern og gjenbruk, hvordan menneske griper inn i naturen og sporene som etterlates. Spor av tid er også kjennetegn for hvordan hun tilnærmer seg maleriet. Hun maler gjerne på gamle aviser og de fysiske sporene fra arbeidsprosessen får ofte stå som del av de maleriske detaljene.

Velkommen til en annerledes utstilling på Galleri Nysted, Elverum Kunstforening. Selve utstillingsåpningen tonesettes med fransk cafèmusikk og jazz av musikerne Willy Lindstad av Terje Sandvik. Øvrige åpningstider er torsdager 16-19, fredager og lørdager 12-16. Siste utstillingsdag er 16. juni.