Den 16.jernverkshelga er historie, og arrangørene kan se tilbake på en strålende helg med besøksrekord. 1042 mennesker så forestillingen «Menn av malm, jenter av jern», i tillegg til at aktivitetene i St.Pauls gruve, på Lysthuset og i Verket forøvrig, var godt besøkt. Til tross for det ustabile været i helga, slapp Jernverket unna med ei skur på lørdag og noen truende skyer på søndag.

-Jeg er både stolt og glad over at vi har gjennomført ei så vellykket jernverkshelg, oppsummerer leder i styret for Jernverkshelga, Hans Ekornholmen. Han påpeker at Jernverkshelga er et resultat av formidabel dugnadsinnsats fra mange hold, og berømmer særlig innsatsen og det gode samarbeidet med Feiring jernverks venner.

Forfatter av «Menn av malm, jenter av jern», Tor Karseth var tilskuer under forestillingen søndag. -Det blir som om du har en unge du besøker bare en gang i året. Det er moro å se at stykket lever og blomstrer og utvikler seg hele tida, sier Karseth. I fjor fikk han i oppdrag å gjennomgå manus. Dette resulterte blant annet i et par nye sanger og noen pekere mot begivenhetene rundt 1814. Og publikum lot seg begeistre, også i år. «Fantastisk», «magisk», «rørende» og «morsomt» var blant ordene som haglet da publikum hadde klappet fra seg for denne gang. -Kjempeforestilling! Alle sambygdinger som ikke har vært der bør få med seg dette neste år, skriver en begeistret publikummer på Facebook.

jernverket_karseth
Tre personer som var essesielle for at Jernverkshelga og jernverksspillet så dagens lys, gleder seg over at arrangementet lever og blomstrer 16 år senere: F.v Jan Kristen Brodshaug, Tor Karseth og Guro Ekornholmen.

Den store tilstrømmingen av publikum gir også noen utfordringer. Hundrevis av biler skal ha parkeringsplass, og publikum skal se og høre i det naturlige teateramfiet i Jernverket. – Men dette er utfordringer som fortoner seg små i forhold til gleden over at så mange vil oppleve jernverksspillet og tilbudet i Jernverkshelga, sier Hans Ekornholmen.

jernverket
Siste forestilling trakk godt over 300 publikummere.
jernverket
Inga Finsen Svendby (5) og Ingrid Elise Aasen (6) har gått barbeint i Verket ei uke, og topper det hele med et velfortjent gjørmebad.

Jernverksområdet er nå ryddet etter tidenes mest besøkte Jernverkshelg. Fikk du ikke med deg årets begivenhet, kan du fortsatt besøke Jernverket, vandre rundt og kjenne suset fra det som var. Og så kan du merke av denne datoen i kalenderen din: 30.juli-1.august 2016 – da er det Jernverkshelga igjen!

jernverket_opprydding
Jernverkshelga = dugnad. Her er gjengen som har rydda opp etter helgas kulturbegivenhet i Feirings skoger.