Det var stinn brakke da Sigbjørn Johnsen gjestet Fløygir onsdag kveld. Arbeiderlagets leder, Knut Grønvold, kunne ønske en fullsatt sal velkommen til arrangementet, som er markedsført som «en kveld med de sosialdemokratiske verdiene frihet, likhet, rettferdighet og verdighet i sentrum». Lagets nyslåtte kommunestyrerepresentant og hustrubadur, Rune Bjerkestrand, var musikalsk vertskap med allsang og gitarklang. 

Sigbjorn

Stortingspolitiker for Ap, fylkemann i Hedmark, finansminister under både Brundtland og Stoltenberg, Sigbjørns politiske karriere er lang og mangfoldig. Et lydhørt publikum fikk høre Johnsens anekdoter og betraktninger rundt egen oppvekst og politiske oppvåkning i ei lita bygd på Hedmarken, om framfylkingen, hovedtariffavtalen, pensjonsfond og kommunereform. Alt pakket inn i en humoristisk og godslig tone som bare hedmarkinger får til, ispedd kulturelle innslag med referanser til Alf Prøysen og Hans Børli. Johnsen minna oss om «åffer Norge har vørti det det har vørti»: -Det er noen som aldri får bilde sitt i avisa, men som sørger for at detta landet går rundt. Det er detta, sammen med felleskap og samhold, som har bygd landet, sa Johnsen, og oppfordra til å ta vare på medmenneskelighet, drømmer og engasjement i ei urolig tid.

-Det går et tog klukka ti og, sa Johnsen, da han skjønte at det ble knapt med tid til 21.10-toget mot Lillehammer.

Da kaffepausa sto for tur, var Johnsen imponert over May Limbodals kakebord med 16 slag hjemmebakte kaker. «Nesten et brøllop verdig», mente fylkesmannen og ga May en god klem.

may_siggy
Sigbjørn var imponert over May Limbodals kakebord.

Etter pausa var det åpent for spørsmål fra salen, og det ble mer prat om pensjonsfond og velferd. -Vi må klare å se inn i framtida og ikke la oss smitte av «hollandsk sjuke»: å bruke opp midla over natta, sa Johnsen, og minna oss samtidig om hva som er det viktigste for å holde hjula i gang: Å hølle folk i arbe. -Arbeidslivet bærer velferden på ryggen, avsluttet Johnsen før han så på klokka og meddelte publikum at «det går et tog klukka ølløv og».

siggy
Mange møtte fram for å høre Sigbjørn Johnsen på Fløygir

Foto: Jøran Kristensen