For 4. gang gjennomfører Feiring skole nærmiljøuke – med påfølgende Åpen skole mandag 1. februar.

Feiring 1-10 skole er en aktiv nærmiljøskole. Dette betyr at arbeidet på skolen er forankret i det som finnes og rører seg i bygda vår. -Vi tror dette gir bedre læring, sier assisterende rektor Hanne Jevnaker, og legger til at det er viktig for skolen å være synlige lokalt og være et samlingsted i bygda.

Tema for årets nærmiljøuke er språk med fokus på norsk og engelsk. Det vil bli jobbet med dialekter, revy, lokalavis og engelskspråklige prosjekter i geografi og historie. – Vi opplever at språkfagene har kommet i skyggen av realfagsatsningen i norsk skole de siste årene. I nærmiljøuka ønsker vi å løfte fram språkfagene, gi elevene mange positive læringsopplevelser og gjennom engelskprosjektene vise at Feiring skole er en nærmiljøskole med internasjonalt fokus, sier rektor Vibeke Melby.

I nærmiljøuka vil skolen trekke inn lokale krefter med kompetanse på språk og journalistikk.

-Vi tente begge to på ideen med en språkuke, sier Christine Meklenborg Salvesen, som skal holde foredrag sammen med Kristin Bech. Begge er språkforskere ved Universitetet i Oslo, og temaet for foredraget de skal holde, er 1066 og konsekvensene hendelsene det året har fått for det engelske språket. 1066 var nemlig året da hertug Vilhelm av Normandie slo engelskmennene ved Hastings og ble engelsk konge. Som en følge av det var fransk offisielt språk i England i 300 år. Det har satt sine spor.

christine m salvesen
Eidsvollingen Christine M Salvesen kommer til Feiring skole og holder foredrag om språk.

– Det er fantastisk spennende å lære språk, sier Salvesen. – Hvert eneste lille ord i språket har sin egen historie, og måten vi setter ordene sammen på, er så kompleks at vi ikke har klart å lære datamaskiner å snakke. Det sier mye om menneskehjernen!

I tillegg til å snakke om 1066 skal Salvesen også snakke om banning med elevene på 7.-10. trinn..

– Alle ungdommer tror jo at de er tøffe og kule når de banner. Sannsynligvis tenker de ikke over at banneordene er utgamle, og at deres fjerne forfedre brukte akkurat de samme ordene når de var sinte. Kanskje blir det litt mindre spennende å bruke ordene etterpå?

-Vi setter veldig pris på at Christine kommer og deler sin kompetanse med oss. Begge foredragene er åpne for publikum, sier Vibeke Melby. I tillegg inviterer vi til Allsang i gymsalen torsdag og Leseglede fredag.

 

Program for nærmiljøuka:

Mandag 25.1. kl 11.30 og 13.00: Foredrag om banning v/Christine Salvesen

Onsdag 27.1. kl 12.00: Foredrag 1066 v/Christine Salvesen og Kristin Bech

Torsdag 28.1. kl 11.00: Allsang i gymsalen. 8.-10. trinn har ansvar for innhold. Åpen bokkafé v/9. trinn etterpå.

Fredag 29.1. kl 11.15 – 12.15: Leseglede, kom og les sammen med 1.-4. trinn!

Mandag 1. februar kl 17.00 – 19.00 er alle hjertelig velkommen til «Åpen skole» Elevene skal presentere sine arbeider fra NÆRMILJØUKA og det blir liv og røre i alle rom!

skolen_vinter