-Jeg er blitt knyttet til Feiring gjennom mine opphold på Feiringklinikken. Nå vil jeg gi noe tilbake. 18.februar har forestillingen «En frodig barndom» premiere i Feiring kirke.

Paal André Grinderud ble landskjent da han på begynnelsen av 90-tallet sto fram med sin historie om oppveksten med en alkoholisert mor. I mange år drev han Wandasenteret, et ressurssenter for barn av foreldre med rusproblemer, og han ble for mange symbolet på åpenhet rundt dette tabubelagte temaet. I 1992 kom boka «Alene – nå igjen», som skildrer livet etter at pappa døde brått, og mamma mistet grepet på tilværelsen. Siden den gang har det blitt en rekke bøker og foredrag om temaet, men i det senere også en mer kunstnerisk inngang til tematikken.

Under et lengre opphold ved Feiringklinikken i høst, stiftet Paal André bekjentskap med trubaduren Evald Fredholm fra Totenvika. Han var kommet for å spille for pasienter og pårørende på den ukentlige underholdninga i vestibylen, og Paal André skjønte raskt at de to måtte gjøre noe sammen. Og når Paal André bestemmer seg for noe, så blir det gjerne noe av. Nå er de klar med forestillingen «En frodig barndom», som skal ut på turné, og premieren finner sted i Feiring kirke torsdag 18.februar. -Dette er min måte å si takk til klinikken og til bygda den er en del av, sier Paal André.

evald_paal
Evald og Paal André møttes på Feiringklinikken i fjor høst og innledet et spennende musikalsk samarbeid.

Gutta har kalt forestillingen for «Frodig barndom – en barneforestilling for voksne». -Det blir en slags tonesatt reise tilbake til en barndom som var vond og vanskelig, men likevel frodig og full av gode øyeblikk. Jeg vil snakke om det som er sårt, men jeg gjør det med humor og positiv innpakning.  -Vi har hatt så ulike barndommer som det går an, Evald og jeg. -Jeg kommer fra en besteborgerlig familie hvor far døde, mor drakk og alt raknet, Evald fra en trygg og jordnær kjernefamilie på Toten. Evalds kvikke toner på trekkspillet understreker kontrastene, det brede spennet av sinnsstemninger et barn opplever og må hanskes med.

Han lover at vi skal få bli bedre kjent med både Paal sine høner, nabokona «Kjeftesmella»s eggstokker, en liten gutts spørsmål om tilværelsen og kanskje vi til og med blir bedre kjent med oss sjøl.

 

Premiere i Feiring kirke torsdag 18.februar kl. 19.00.

Gratis inngang.

Den lokale vokalgruppa Bris deltar.

Det er lov å gi en gave til kirken på vei ut!

grinderud

Evald Fredholm (f. 1990)

Evald Fredholm har siden han fylte 15 år reist rundt med trekkspillet og gitaren sin og holdt konserter på en rekke arenaer. Visesangeren og historikeren fra Toten har gjennom dette utmerket seg som en av de fremste og mest aktive trubadurene på Østlandet. Musikken til Alf Prøysen har alltid vært en stor del av Evalds reportoar. Glede dere til å høre en musiker og entertainer, som fanger øyeblikket.

Paal André Grinderud (f.1962)

Paal André Grinderud er kanskje mest kjent i Norge for sitt veldedige arbeid for barn og unge som strever i sine oppvekster. Han har skrevet ni bøker, og holdt utallige foredrag rundt i Norge. Han er en forfatter som spenner fra skjønnelitteratur til dokumentar. Nå gleder han seg til turné Norge rundt med Evald. Paal sine høner vil bli nøye dokumentert i denne forestillingen, til glede for publikum.

paal
Paal André sin første bok.