Det er hektisk rundt omkring på mange gårder i bygda nå som lamminga er i gang. På Jørnstuen Årnes ventes ca. 75 små firbente nå i vårsesongen, og Hedda Svendby (11) har full kontroll på alle de svangre søyene og på avkommet deres. Hittil har 38 lamunger sett dagens lys, og Hedda har vært fødselshjelper på flere av dem.

Så ivrig er Hedda at hun har tatt med seg dyne og pute og sover i fjøset om natta. Her har hun vekkeklokka på, sånn at hun kan gå et par sjekkrunder mens vi andre sover vår dypeste søvn. På morrakvisten er det stell og foring av kopplamunger og hester, før hun tar en dusj hjemme og går til skolen. Om ettermiddagen er det lekser og fritidsktiviteter, men når mørket faller på, tusler Hedda ned i fjøset igjen for å gyve løs på en ny runde som sovende nattevakt.

hedda
Fra senga på pauserommet har Hedda full kontroll over sauene i fjøset.

Noen sauer klarer seg fint gjennom fødselen aleine, mens andre trenger en hjelpende hånd. -Hvis det er noen som har født i løpet av natta, må jeg skrive ned hvem som fikk lam, hvor mange det var, og om det var noen dødfødte, forteller Hedda. På dagtid er det Heidi Aasen som styrer bruket, og da må nattens aktiviteter være ajourført.

Hedda kjenner godt hver og en av alle de firbeinte i fjøset, men har gitt opp å gi alle et navn. -Jeg begynte alfabetisk i fjor, men måtte gi opp etter en stund, ler Hedda. Likevel ser det ut til at hun har et personlig forhold til alle de små ulldottene som kravler opp på henne der hun sitter og koser med dem i bingen.

-Det er veldig god hjelp i Hedda nå i lamminga, sier mamma Mali Sletner, som på ingen måte presser dattera til å være sauepasser, tvert i mot. -Her en kveld måtte jeg be henne pent om å sove en natt i senga si slik at hun var uthvilt til skolen. Men utpå kvelden måtte jeg la henne få gå likevel, hun klarte ikke roe seg hjemme, forteller Mali.

hedda
Når mor har jurbetennelse er det fint at Hedda er på plass med tåteflaska.
hedda
Hedda har utvilsomt godt håndlag med de firbeinte på Jørnstuen.
sau
Ingen bekymringer blant små og store i bingen når Hedda holder vakt.