I dagene 5. – 7. august arrangeres Jernverkshelga i Feiring for 17. året på rad. Folk strømmer til Jernverkshelga fra fjern og nær, og helga med spillet «Menn av malm, jenter av jern» er blitt en viktig del av Feiring-bygdas identitet.

Jernverkshelga er ei innholdsrik kulturhelg i historiske omgivelser på Feiringåsen. I tillegg til det historiske teaterstykket «Menn av malm, jenter av jern» har helga flere aktiviteter å by på – både for historieinteresserte, turgåere og barnefamilier.

Se filmen om Jernverkshelga her:

Les mer:

Maren Ylva er ny Madam Klouman (www.jernverket.info)

Feiring Jernverks Venner har gjort omfattende sikringsarbeid og rehabilitering av St Pauls gruve, og inviterer publikum til opplevelser og vandring ved og inni den gamle gruva som forsynte jernverket med malm.
Feiring Jernverks Venner har gjort omfattende sikringsarbeid og rehabilitering av St Pauls gruve, og inviterer publikum til opplevelser og vandring ved og inni den gamle gruva som forsynte jernverket med malm.

Nær naturen – nær historien

Under Jernverkshelga kommer du nær både naturen og historien. Besøk i Carsten Ankers lysthus og St. Pauls gruve hører med. I lysthuset kan du på lørdag høre foredrag om kvinneliv i verkstida ved journalist og forfatter Tove Lie. Søndag er det friluftsgudstjeneste og deretter kåseri om Carsten Anker ved Hans Ekornholmen. Ved St. Pauls gruve framføres et tablå før du inviteres på gruvevandring. I jernverket er det omvisning ved Marit B. Sveen både lørdag og søndag, og en time før teaterforestillingen er det sangkonsert med folkeviser ved Liv Ulvik. Arrangør er styret for Jernverkshelga og Feiring Jernverks Venner.

unger
Bli med og opplev at Feiring jernverk våkner til liv.

«Menn av malm, jenter av jern»

Forfatter Tor Karseth skrev teaterstykket «Menn av malm, jenter av jern» som hadde urpremiere i 2000. Siden har dette stykket blitt spilt hvert år i Feiring jernverk.  I år deltar 34 voksne og 24 unger, en hest og to griser i skuespillet. I tillegg kommer fire musikere, regissør og sufflør pluss noe teknisk personale.

Teaterforestillingen bringer oss 200 år tilbake i tida, nærmere bestemt til sommeren 1808. I det vesle jernverkssamfunnet på Feiringåsen lever og arbeider 152 voksne og barn. Det er uår, nød og krig. Det må brukes bark og mose i brødet. Blodsotten herjer. Mange barn dør. Over arbeidsfolka står forvalter Klouman, verkseier Carsten Anker, presten og Vårherre. Frykten for krig, sult, sjukdom og øvrighet preger folk, men midt i all nøden finner vi også kjærlighet, ei tru og et håp. Hendelsene og karakterene du møter er hentet fra virkeligheten. Aktørene gir deg et tidsbilde og en flik av Feiring jernverks korte, men dramatiske historie.

elisabeth_jens
Midt oppi all nød og elendighet, blomstrer kjærligheten mellom Elisabeth (Ragnhild Olsby) og Jens (Christer Dahlin). Fra skuespillet «Menn av malm, jenter av jern».

«Menn av malm, jenter av jern» spilles i Feiring jernverk:

fredag 5. august kl. 18.00

lørdag 6. august kl 16.00

søndag 7. august kl 16.00

Billetter kjøpes på stedet, kun kontant betaling.

Voksne kr 250. Under 16 år kr 100. Under 6 år gratis. NB: Vi tar ikke kort!

Program for Jernverkshelga 2016 kan lastes ned her (pdf)

program_2016