-Jeg må nesten sitere bamsen Teodor fra barne-tv: «Det gikk jo bra jo. Så rart!». Det sier kulturminister Inger Melby, som har hatt noen slitsomme og nervepirrende uker, etter at hun satte i gang noe som kanskje var i overkant ambisiøst: et helgekurs i snekring, hvor resultatet skulle bli markedsboder til bruk under julemarkedet første helga i advent.

Solide saker

For det var ikke småtterier Inger ville lage, nei da – det var boder med golv, vegger, tak, lem og dører med hengsler og lås, boder som enkelt kan tas fra hverandre og fraktes på bilhenger. Og sånt tar tid å tegne og planlegge. -En stor, stor takk til Tore Bjørnstad som har omsatt ideer til kjempefine tegninger, for beregning og bestilling av materialer og for god hjelp gjennom helga. Hun retter også en stor takk til Jan Kristen Brodshaug, som velvillig lånte bort snekkerveksted og gårdsplass, og påtok seg det krevende ansvaret å være kursleder for de ni påmeldte, mange av dem uten nevneverdig erfaring med hammer og drill. -Uten disse folka, ville ideen fortsatt vært oppe i hodet mitt, sier Inger, som legger til at ektemann Erik fortjener en takk han og – det har ikke vært bare enkelt å bo under samme tak som Inger de siste ukene.

markedsboder
Kursleder Jan Kristen Brodshaug viser hvordan taket skal lages.

 

markedsboder
Bodene reiser seg.

Julemarked med boder, lukter og lyder

Inger og kollegene i kulturdepartementet har lyst til å videreføre tradisjonen med julemarked på Fløygir, og vil nå altså «sprite» det opp med et større utendørsarrangement. Det blir boder, lys, bålpanner og julegløgg i gryter, i tillegg til at det selvsagt også blir yrende liv inne. -Det er fortsatt mye som gjenstår om det skal bli slik vi vil, men vi har så mange flinke og entusiastiske folk i Feiring som kan hjelpe oss med det vi ikke kan så godt sjøl, så det skal gå fint, sier Inger.

markedsboder
Ferske boller under epletrea i lunsjpausa.

Inger vil også rette en takk mot gjengen av blide, flinke og positive bodbyggere, som har hatt en koselig – og litt slitsom – helg sammen. Lørdag avslutta gjengen med eplekake og is i strålende sol, til musikken fra ei lirekasse som en av deltakerne hadde med.

-Jeg har snekret mer på to dager enn jeg har gjort hele livet, sier en fornøyd deltaker Torunn H. Nedrebø, som gleder seg til å legge finishen på boden sin og fylle den med fine saker til årets julemarked.

markedsboder
-Det er ikke ofte jeg blir tiltrodd denne typen redskap, ler Torunn H.Nedrebø, som bygget bod sammen med ektemann Leif Nedrebø og søster Gro Håland.
markedsboder
Helgas kursdeltakere: Terje Rogstad, Ståle Sørmo, Erik Bjørnstad, Inger Melby, Karen Joanna Melby Myhre, Kjetil Myhre, Torunn H. Nedrebø, Gro Håland, David Gulbrandsen, Linda Gulbrandsen, Espen Eik og Lisa Brodshaug