Nestekjærlighet. Toleranse. Respekt. Ord som de fleste mener at er viktige og riktige verdier å ha med oss. Men hva betyr de egentlig – i det daglige liv?

Forfatter og foredragsholder Paal André Grinderud vil gjerne snakke med ungdommen i Feiring om dette. Han har kalt foredraget «Ekte nestekjærlighet er praktisk handling». 16.november kl. 19.00 kommer han til Feiringklinikken, og der skal alle ungdomsskoleelevene fra Feiring skole ha kveldsskole i faget KRLE. Det er etikk som står på timeplanen, og foredraget er en del av ungdomstrinnets fagdag.

Det er Wenche Glemmestad som er initiativtager til prosjektet, som finansieres av overskuddet på 2.dagsfesten på Fløygir for snart 3 år siden.

Hvorfor ble det meg som ikke ble respektert på skolen?

I foredraget ser Paal André tilbake på en noe kronglete barndom. En far som dør, en alkoholisert mor, en gutt som ikke finner seg til rette på skolen og som ikke blir respektert. – Det er jo min historie som ungdom jeg vil snakke mye om, og hvor viktig det var for meg å finne en person som jeg kunne fortelle hvordan jeg hadde det til, sier Paal Andre. -Jeg vil lage første del som en slags fortelling som elevene kan følge som i en slags film. Det blir noen «hvorfor», som elevene kan undre seg over. I andre del kommer svarene, sier Paal Andre.

Arrangementet er obligatorisk for ungdomstrinnet, mens mellomtrinnet inviteres spesielt – gjerne sammen med foresatte. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

-Jeg håper både foreldre og andre voksne også vil komme. Her vil det bli latter, undring, glede, håp og  innblikk i min redsel og sorg. Altså: En levende forestilling fra et virkelig liv, sier Paal Andre.
paal_andre_grinderud2
Paal Andre Grinderud

Paal André Grinderud

Paal André Grinderud er en norsk sakprosa- og skjønnlitterær forfatter og en aktiv foredragsholder, som vier mye av sin tid til veldedig arbeid. Han har til sammen skrevet ni bøker, og han skriver kronikker i Norges største riksaviser, samt lokalaviser.

Hans debutbok Alene – nå igjen, som ble utgitt i 1992, handler om hans egen barndom i Mjøndalen i Nedre Eiker. I boken forteller han om sin oppvekst og sine utfordringer etter at faren dør av hjertesykdom når Paal André er 10 år gammel, og om morens alkoholproblemer som eskalerer i den bunnløse sorgen over ektemannens død.

I kjølevannet av debutboka, og den store oppmerksomheten som fulgte, startet han Wanda-senteret. Dette var et senter i Drammen for barn av rusgiftbrukere som ble drevet av frivillige. Senteret ble nedlagt i 1999, men et nytt senter ble opprettet i Bodø året etter. De la ned sin drift i 2009.

Paal André Grinderud har mottatt en rekke priser for sitt engasjement bl.a for andre barn og unge som klarer seg gjennom oppveksten på tross av nesten umulige oppvekstforhold med rus, vold og/eller omsorgssvikt.

Paal Andre har gjennom sine mange opphold på Feiringklinikken fått et nært forhold til bygda. Forrige gang han opptrådte i Feiring var i februar 2016, med forestillingen «Frodig barndom» i Feiring kirke, sammen med visesanger Evald Fredholm.