Mange eldre feringer husker nok Buss-Olsen, eller Arthur Olsen, som han egentlig het. Han var et begrep i vårt distrikt fra 30-årene og frem til 1954, da NSB overtok hans bilruter, blant annet ruta Eidsvoll-Gjøvik. Nå har barnebarnet Hans Fredrik Hansen skrevet lokalhistorisk bok om sin bestefar.

Boka, på 154 sider, rommer også ca. 200 bilder og ca. 160 faksimiler fra Eidsvold Blad i denne perioden, og er dermed en svært interessant og viktig dokumentasjon av vårt distrikt i denne perioden, som inkluderer krigsårene. Det var i 1929 at Arthur fikk oppfylt sin store drøm, nemlig å starte sin egen rutebiltransport. Og han drev godt, for på det meste var det 8 ruter og 15 busser i sving på samme tid, med 34 trofaste medarbeider på lønningslista. Alle disse har fått sin plass i boka.

buss-olsen

-Karl Pedersen og Odd Aarnes, som de stødige og altoppofrende sjåfører de var, er også en del av denne historien, som folk i Feiring i stor grad hadde tilhørighet til, sier Hans Fredrik Hansen. Nå er altså historien samlet mellom to permer, i et opplag på beskjedne 200, og kan bestilles ved å kontakte Hans Fredrik på telefon 97649161.

Historien

Historien begynner med at Arthur Olsen treffer sin Ingeborg fra Gullverket,  i Kristiania i 1919.

De gifter seg i 1920 og flytter til Ingeborgs hjemsted Kjennsmo i Gullverket. Det er dårlig med arbeid, samtidig som ungene kom med 2 års mellomrom.

Arthur måtte reise til Odda for å være med på å bygge et stort kraftverk mens Ingeborg satt igjen alene på Kjennsmo med en voksende onge-flokk. Heldigvis hadde hun sine foreldre boende i  hovedhuset. Etter mange forsøk å finne arbeid på hjemlige trakter med diverse tilfeldig arbeid og som et siste forsøk, med lånte penger av sin svigerinne, å starte kioskdrift i Sundet. Men det gikk heller dårlig, for det var ikke mange som hadde penger til kioskvarer sent på 20-tallet. I 1929 får Arthur oppfylt sin store drøm, å starte sin egen rutebiltransport. Dette lyktes han med; den ene bilen etter den andre ble kjøpt og nye ruter startet opp.

Ingeborg og Arthur hadde også  sosiale egenskaper og hjertegodhet overfor alle mennesker, spesielt under krigen, da disse to hjalp utallige familier som hadde det vanskelig, både med kjøtt, flesk og mjøl. Ja, til og med rent økonomisk når det var behov for det.

-Dette er fyldig beskrevet i boken med god dokumentasjon. Jeg håper noen kan være interessert i denne historien for den er rørende, dramatisk og spennende, sier de som har lest den, forteller Hans Fredrik. Bedriftseventyret sluttet med Arthurs død under sluttforhandlingene med Staten i 1952 og NSBs overtagelse 1.juli 1954.

buss-olsen-plakat-6