Nå ligger Feirings historie tilgjengelig for alle – digitalt i Nasjonalbibliotekets bokhylla.no!

På Feiringtinget søndag 28. januar kom Kjell Arne Melby med ønsket og oppfordringen om at bygdebøkene for Feiring, «Feirings historie» av Maja Tosterud og Aage Lunde, burde bli digitalisert.

– Bygdeboka har stor verdi for Feiring. Den er unik, og hvis det lar seg gjøre å digitalisere den, bør vi få det til, så den er enklere tilgjengelig for folk, sa Melby og fikk applaus fra de frammøtte i salen for forslaget.

Og raskere «respons» enn dette, er det vanskelig å se for seg: Uka etter lanserte nemlig Nasjonalbiblioteket det nye nettstedet Bokhylla.no. Der er 250.000 bøker, alt som er gitt ut i Norge til og med år 2000, gjort digitalisert og gratis tilgjengelig for hele befolkningen.

Inkludert altså de fire bygdebøkene for Feiring.

Norge er første land i verden som har digitalisert og lagt den nasjonale litteraturarven ut på nett på denne måten og digitaliseringen sikrer at materialet bevares for fremtiden.

– Nasjonalbiblioteket har jobbet målrettet med å digitalisere samlingen siden 2006. Takket være den enestående kompetansen som er bygget opp rundt digitalisering i Mo i Rana, har vi nå nådd et mål mange mente var umulig å gjennomføre, sier direktør Aslak Sira Myhre i en pressemelding fra Nasjonalbiblioteket.

– Bokhylla.no gir folk i Norge en unik tilgang til vår nasjonale kulturarv, sier kulturminister Trine Skei Grande.

For å gå direkte til Feirings historie, kan du følge denne lenken: Feirings historie i Bokhylla.no

Ellers er adressen http://www.bokhylla.no – der det er mulig å søke på forfattere, temaer, titler, emner, nøkkelord

FAKTA:

Bøkene på Bokhylla.no er fritt tilgjengelig for å leses på nett av alle med norsk IP-adresse. Bøker som ikke lenger er opphavsrettslig beskyttet, kan i tillegg lastes ned og skrives ut. Forfattere, andre opphavspersoner og forlag blir betalt gjennom den kollektive avtalen mellom Nasjonalbiblioteket og Kopinor.