Ja da, i år blir det storstilt jernverkshelg!

I fjor ble Jernverkshelga i Feiring i siste liten avlyst på grunn av ekstrem tørke og skogbrannfare. Men i år blir det storstilt jernverkshelg for 19. gang!

Det kan styreleder Hanne Jevnaker og regissør Lisa Brodshaug bekrefte. Alt er nå klart for at fredag 2., lørdag 3. og søndag 4. august blir ei helg fylt med kultur, aktiviteter og mange tilbud for store og små, og først og fremst det historiske jernverksspillet «Menn av malm, jenter av  jern».

Entusiasme og energi

-Vi var skikkelig skuffa i fjor da vi måtte avlyse jernverkshelga på grunn av den ekstreme skogbrannfaren. Men nå har vi mye oppspart entusiasme og energi, og er sikre på at vi skal skape ei kjempehelg med teater i jernverket, marked ved Lysthuset og omvisning og tablå i St. Pauls gruve, sier styreleder Hanne Jevnaker. 

Regissør Lisa Brodshaug og styreleder Hanne Jevnaker ønsker velkommen til den 19.jernverkshelga i Feiring. Foto: Hans Ekornholmen

Eget fotavtrykk

Lisa Brodshaug har regien på jernverksspillet for første gang. Hun  har vært med i jernverksteatret i mange år, hatt rollen som madam Klouman, vært jernverkskjerring, barneregissør og musikkansvarlig. Nå har hun ansvar for 34 voksne, 22 unger, fire musikere, to griser og en hest som er med i spillet. 

   – I hovedsak vi jeg gi publikum det spillet og teaterstykket av Tor Karseth som folk elsker og som vi har framført i 18 år. Men med noen små endringer har jeg også lyst til å sette et eget lite fotavtrykk på det vi framfører, sier Lisa. Eline Birkeland Lorentzen er barneregissør, og har dermed ansvaret for innstudering av barnerollene.

To i nye roller

Nytt i år er at Lisbet Fagerli skal har rollen som Madam Klouman, og Simen Fagerli Pedersen overtar rollen som unggutten Jens. Begge er unge skuespillere, men Lisbet har deltatt i jernverket i åtte år, og Simen har vært med i spillet fem ganger tidligere.

Ny Jens i Jernverket

Lisbet er årets Madam Klouman

Det går ei kule varmt blant arbeiderne i «Menn av malm, jenter av jern»,
skrevet av Tor Karseth.

Tone W. Trøen åpner

«Menn av malm. jenter av jern» har premiere fredag 2. august kl. 18.15, og offisiell åpning foretas av Eidsvolls egen stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen. Nede i jernverket blir det som vanlig matbod med salg av drikke og enkel «biteti». Etter forestilling på fredag er det gratis premieresuppe til alle. Lørdag og søndag begynner forestillingene kl. 16.00.

Bilderesultat for tone w trøen
Stortingspresident Tone W Trøen. Foto: Stortinget.no

Markedsstemning ved Lysthuset

Hanne Jevnaker forteller at nytt av året er at Carsten Ankers lysthus blir hovedarena for aktiviteter og opplevelser på formiddagen lørdag og søndag. Det blir servering, salgsboder, håndverkere, musikk, underholdning og aktiviteter for unga, spennende foredrag for voksne og verksvandringer som starter ved lysthuset og går ned til jernverksruinene. Markedsplassen ved Lysthuset åpner kl. 12.00 begge dager.

   – Vi ønsker å få til god gammeldags markedsstemning ved lysthuset, og håper at dette slår an hos publikum, sier Hanne.

Carsten Ankers lysthus blir stedet for aktiviteter knyttet til jernverkshelga.

St. Pauls gruve

Både lørdag og søndag starter dagen med gruvespill og omvisning i St. Pauls gruve. Du kan bli med på en spennende gruvevandring for å oppleve stemningen og historien og høre fortellinger om gruveteknikk og livet inne i fjellet. Gruvevandringa innledes med et teatertablå som gir et dramatisk innblikk i gruvearbeidernes hverdag. Gruvespillet begynner kl. 12.00 og omvisningen kl. 12.30 begge dager.

Spennende for store og små i St.Pauls gruve.

Se programmet for Jernverkshelga her

Les mer på Jernverkshelga sin nettside