I fjor ble Jernverkshelga i Feiring avlyst på grunn av korona-pandemien. Men i år blir det tre dagers jernverksfestival med historisk teater, gruvevandring, verksvandring og besøk i Carsten Ankers lysthus.

For 20. gang kan vi invitere til Jernverkshelga, – en jernverksfestival på Feiringåsen. Datoene i år er fredag 30. juli, lørdag 31. juli og søndag 1. august.

Godkjent

Kommuneoverlegen i Eidsvoll har godkjent at arrangementet gjennomføres med noen begrensninger, det gjelder bl.a. antall besøkende og forhåndsbestilling av billetter. Avstand må opprettholdes mellom de som ikke er husstandsmedlemmer. Køer må unngås, og noen aktiviteter blir utelatt. Men det viktigste av alt: Jernverksteatret viser forestillingen «Menn av malm, jenter av jern» tre dager på rad, med 27 voksne, 14 ungdommer, 19 unger, en hest og to griser på den naturlige utescena i Feiring jernverk.

Legg et besøk til Carsten Ankers lysthus under jernverkshelga.
Foto: Lisa Brodshaug

-Befriende

– Vi legger opp til et trygt arrangement i tråd med smittevernregler. Etter nesten halvannet år med restriksjoner føles det befriende å endelig kunne invitere til et storslått kulturarrangement, sier styreleder Hans Ekornholmen.

Forfatter Tor Karseth har skrevet teaterstykket «Menn av malm, jenter av jern», som hadde urpremiere i 2000. Siden har dette stykket blitt framført nesten hvert år blant jernverksruinene på Feiringåsen. I 2018 ble det avlysing på grunn av skogbrannfare, og i fjor var det koronaen som satte en stopper for arrangementet.

200 år tilbake i tid

Teaterforestillingen bringer oss vel 200 år tilbake i tida. I det vesle jernverkssamfunnet på Feiringåsen lever og arbeider 152 voksne og unger. Det er uår, nød og krig. Folk sulter. Over arbeidsfolka står forvalter Klouman og verkseier Carsten Anker, presten og Vårherre.

Frykten for krig, sult, sjukdom og øvrighet preger folk. Men midt i all nøden finnes også kjærlighet, ei tru og et håp.

Lisa Brodshaug og Guro Ekornholmen er årets regissører. Eline B. Lorentzen er barneregissør.

Historie og natur

I tillegg til historisk teater byr Jernverkshelga på teatertablå og omvisning i St. Pauls gruve, besøk i Carsten Ankers lysthus, omvisning i jernverket med dramatisering og tablåer. I jernverket er matboden åpen.

St. Pauls gruve

Både lørdag og søndag starter dagen med gruvespill og omvisning i St. Pauls gruve. Du kan bli med på en spennende gruvevandring for å oppleve stemningen og historien og høre fortellinger om gruveteknikk og livet inne i fjellet. Gruvevandringa innledes med et teatertablå som gir et dramatisk innblikk i gruvearbeidernes hverdag.

-Merk av datoene i kalenderen og planlegg et besøk i Jernverkshelga sammen med familie og venner. Her kommer du nær både historien og naturen, sier styreleder Hans Ekornholmen.

I år skal publikum igjen få møte seksti små og store skuespillere i Feiring jernverk.
Foto: Jøran Kristensen