Blant geiter og høner i Øver-Sandviken i Nord-Feiring har Aina og Tore Aksnes funnet det gode liv.

Tre viltre gutter på 2,4 og 6 år er sluppet ut og i gang med å mate familiens fire pygmégeiter. Sola er gått ned, men junikvelden byr på blomstereng og utsikt over en speilblank Mjøsa. Det hersker idyll i kaoset på småbruket Øver-Sandviken.

-Her stortrives vi, sier det unge paret, som flyttet til Feiring fra Lørenskog, første gang i 2016.

Sønnene Abel Emanuel (2), Thord Asbjørn (4) og Heine Matteus (5) er gjerne med når geitene skal fores. Heine tar like så godt en vask av luggen i drikkevannsbøtta.
Pygmegeiter er sosiale dyr og takker ikke nei til litt kos sammen med kveldsmaten.

Flere flytter ut av storbyene

Paret er ikke alene om å søke seg ut av tettbygde strøk. I tillegg til «sofa» og «Rolex», er «småbruk» på topp 10-lista over de mest brukte søkeordene på finn.no i 2020. Ikke så rart, med sosiale medier fulle av idylliske bilder av småbruk bugnende av blomster, dyr og blide fjes.

Korona-pandemien har også bidratt til rekordflytting ut av storbyene det siste året. Mer plass og færre folk oppgis som grunner til at folk søker til mindre byer og til landet.

Fant drømmestedet i Feiring

Både Tore og Aina er fra Oslo. Det var Tore som hadde mest lyst på småbruk i første omgang, men det var Aina som fant den bonderomantiske annonsen: En laftet bygning med torv på taket og fin utsikt over Mjøsa. «Skal jeg bo på småbruk, skal jeg bo her», sa Aina til samboeren. Paret dro på visning og et par dager etter var de småbrukeiere i nord-Feiring.

Øver Sandviken ligger idyllisk til i skogkanten med utsikt over Mjøsa.

Positivt overrasket

I november 2016 flyttet de inn i et oppussingsprosjekt med en liten gutt på 10 måneder og en valp. Kjøkken ble kastet ut og det ble middag på bålpanne frem til jul. Aina har bodd på gård før og visste godt hvor mye jobb det er. I hvert fall om man bo i den idyllen byfolk drømmer om.

-Det var ambisiøst å flytte til et bruk som det ikke er gjort noe på de siste 30 årene. Men huset var heldigvis i god stand. Det var tydelig at forrige eier hadde lagt sjela si i å gjøre det solid, forteller Aina.

«At det ble nettopp Feiring var tilfeldig. Vi antok at det var noen hyggelige folk i bygda og bli kjent med, men her ble vi veldig positivt overrasket. Det er jo bare hyggelige folk her!»

Aina

En bygd av gode hjelpere

Når man først skal flytte et sted med bare én nabo, er det veldig godt at den naboen er grei.

-Faktisk er de noen av de triveligste menneskene vi har møtt, vi har fått så mye hjelp, sier Aina, og legger til: – Det er i grunn slik denne bygda er.

De har benyttet seg av lokale håndverkere til oppussingen. – Vi brukte en dyktig møbelsnekker rett borti veien her til å lage kjøkken, som jobbet langt over forventning for at kjøkkenet skulle stå klart til jul, og en lokal rørlegger som kom på kort varsel. Det gjorde også den lokale snøbrøyteren, da vi måtte haste av gårde til føden en kveld. En kan bli ganske vant til den type service, ler Aina.

Hun er blitt glad i de små nærbutikkene. -På Coop’en jobber de med størst smil, Disserud Fjøs & Maskin har nær sagt alt du måtte trenge til hus og driftsbygninger, og på bruktbutikken kan du finne unike ting og gode kanelboller. Hva mer trenger man da? smiler Aina.

Det er god boltreplass for store og små i Øver-Sandviken.

Flyttet, ombestemte seg og flyttet tilbake

Familien på tre ble til fire og fem på kort tid, og planene for gården måtte legges litt på is. Omstendigheter gjorde at familien måtte flytte fra bygda i 2018. Gården ble lagt ut for salg, men ble ikke solgt. Heldigvis, for den lille familien savnet huset og bygda, og flyttet tilbake ett år etterpå. -Det har vi ikke angret på, sier Aina.

Utleie av geiter

Tore har startet et firma som vedlikeholder grøntområder. De fire geitene på gården er et prøveprosjekt. Han har nemlig planer om å starte med utleie av geiter. -Geitene er fenomenale til å holde krattskog unna. Det kan sikkert være nyttig andre steder enn her på gården, sier Tore.

Hos Aina og Tore har alle dyrene navn. Dette er Solan, foran gårdens flotte stabbur, som Aina og Tore vurderer å leie ut til turister etter hvert.

Nytenkningsminister

Aina har lang erfaring med markedsføring og innsalg, og er blitt med i PR-departementet i Feiringregjeringa. Hun har fått tittelen «nytenkningsminister». Det er PR-minister Lisa Brodshaug glad for. -Vi har holdt på med regjeringsprosjektet i 16 år nå, og trenger noen friske øyne på arbeidet vi gjør. I år har vi valgt å tenke litt nytt rundt organisering, og det er flott å få med en ressurs som Aina, sier Lisa.

-Vi får ikke rost denne trivelige bygda nok og kan anbefale alle som vil ha utsikt, hyggelige naboer og nærhet til byen og komme hit å ta seg en titt. Velkommen, sier Aina og Tore Aksnes.

Tore og Aina Aksnes har slått seg til ro i landlige omgivelser i Feiring.