I sommer vil vise fram noen av de fine hagene i Feiring. Utover sommeren legger vi ut bilder du kan glede deg over og kanskje la deg inspirere av.

Hagevandringen starter hos Øyvind og Eldbjørg Melby i Sør-Feiring. Øyvind forteller at noen av plantene er over 100 år gamle og ble plantet av bestefaren hans, som i sin tid drev et gartneri på jordet nedenfor gården. Den vakreste blomsten på gården er Totenblomsten, mener Øyvind. -Hvilken blomst er det, spør Kulturdepartementets utsendte. – Det er kona mi, Eldbjørg, svarer Øyvind. Noe særlig mer romantisk inngang til sommerens hagevandring får vi neppe.

Her starter vår digitale hagevandring – velkommen!

:::::::::::::::::

HAGE NR 1: TOSTERUDENGEN

Eier: Øyvind Melby og Eldbjørg Mamelund Melby

HAGE NR 2: Nystun Melby

Eier: Inger Melby og Erik Bjørnstad

-Dette er jo rene terapi-hagen, utbryter kulturministeren etter noen runder i Inger og Eriks vakre hage, som ligger på gården Nystun Melby. Hagen ligger litt oppi høyden, med nydelig utsikt over bygda og Mjøsa, og med planter og trær som er tilpasset klimaet i høyden. Her er hyggelige oaser av trivsel og kreativitet, med rustikke innslag og bruk av gårdens bygninger. Helt inntil huset vokser et ferskentre som gir mye frukt.

HAGE NR 3

Eier: Nina Riiser

Ninas hage ligger langs Kjerkelinna med fin utsikt over Mjøsa. Nina understreker at hagen er i etableringsfasen, men vi ser allerede konturene av en flott hage med en god blanding av stauder, busker og blomster i urner. Nina har også anlagt koselige sitteplasser med utsikt til Mjøsa. Hundegården er smart plassert i en skyggefull del av hagen.

HAGE NR 4

Eiere: Terje Rogstad og Ingun Kjensli

-En veldig morsom og spennende hage som oser av kreativitet, mener kulturministeren. En opplever jo noe nytt i hver en krok av hagen!

I tillegg til trær, busker og blomsterbed, finner vi fargerike lykter, artige skulpturer, sildrende fontener, morsomme boder og vakre ender som vandrer rundt. Ikke minst den karakteristiske «fuglehuslandsbyen» i furua som kan ses fra vegen ved Fløygir! Ingun og Terje er eksperter på å se nye bruksområder av gamle ting. En gammel Jøtul-ovn er blitt blomsterpotte, og et avlagt huskestativ har blitt til en innebygd gapahuk hvor en kan nyte late sommerdager i komfortable kurvstoler.

HAGE NR 5

Eier: Vibeke Melby

Rundt Fløygir ligger de flotte hagene tett i tett. Vi klyver over gjerdet og inn i Vibekes idylliske Cottage Garden-hage, med singelstiler som bukter seg fra hagerom til hagerom. Her er myke former og romantiske klynger med roser og stauder. Vibekes hage byr på koselige sitteplasser hvor en kan nyte duften av roser og salvie. Jordsmonnet er næringsrikt, takket være at det i tidligere tider ble dyrket nyttevekster på eiendommen. Vibeke elsker å holde på i hagen, og har jobbet lenge for å få det så vakkert og frodig som det er nå.

HAGE NR 6

Eier: Inger og Kjell Arne Melby

Denne hagen er en symfoni av fargerike blomster i rette, flotte bedd. Her finner vi en god blanding av selvsådde, årlige blomster og gamle stauder. Den lyserosa rosen heter bonderose, og dufter helt fantastisk! Den ble i sin tid plantet av moren til Kjell Arne. På eiendommen finnes to gigantiske morelltrær, den ene av disse var kun en liten kvist den gangen Inger kom til huset som nygift. I drivhuset vokser det druer, tomater og agurker.

HAGE NR 7: Røise

Eier: Helga og Harald Sjuve

Og idet høsten er i ferd med å ta over, avrunder vi sommerens hagevandring med en hage i flott juni-blomstring høyt oppe i bygda, hos Helga og Harald Sjuve. Både utsikt og hage tar pusten av Feiringregjeringas utsendte, her er det mye fargerikt og fint å se på og nyte! Flotte bed med naturstein i myke former og innslag av gammelt treverk, inkludert en dekorativ skigard, som seg hør og bør på en gammel gård. Hit vil vi gjerne tilbake neste år!

Takk for at du ble med oss på digital hagevandring!

Vi har fått inn tips om mange flotte Feiring-hager som vi ønsker å besøke neste år.

Digital hagevandring er et samarbeid mellom kulturdepartementet og PR-departementet i Feiringregjeringa.