Strenge krav til sikkerhet og konkurranse med andre ritt. Dette er noen av grunnene til at det tradisjonsrike sykkelrittet står i fare for å legges ned.

-I tillegg må vi nok innse at sykkelmiljøet i bygda ikke er som det var på 70-, 80- og 90-tallet, sier Anne Ekornholmen, leder i Feiring idrettslag.

I 44 år har FIL arrangert turrittet Mjøsa rundt, helt til covid-19 stoppet arrangementet i 2020 og 2021. Nå står laget i fare for å måtte avlyse igjen, og nå handler det ikke bare om pandemi.

Stadig vanskeligere å arrangere sykkelritt

Særlig komplisert er det blitt etter de skjerpede sikkerhetskravene fra Statens Vegvesen og politiet. Kravene gjør det vanskelig å skaffe nok frivillige som kan stille opp på arrangementet, spesielt til vakter ute i løypa/trafikken. Men også i forkant av selve ritt-dagen trengs en dugnadsgjeng til alle funksjoner.

-Dette er som kjent ikke Feiring IL aleine om å kjenne på, det er sykkelklubber i Norge med opp mot tusen medlemmer som sliter med det samme. Flere har kastet inn håndkleet de siste årene. De som er igjen, «konkurrerer» om datoene. Tyrifjorden Rundt har «tatt vår dato» første helga i juni, to uker før Styrkeprøven, skriver Feiring IL på sine hjemmesider.

Den blå tidtakerbua ved Feiring skole markerer start og mål for sykkelrittet Mjøsa rundt.

Stor dugnadsinnsats gjennom mange år

Mange i bygda kjenner et eierskap til og en forpliktelse overfor Mjøsa Rundt. De siste årene har det vært umulig for valgkomiteen i Feiring IL å finne folk til å danne ei sykkelgruppe. I følge FIL trengs en egen sykkelgruppe som har dette som hovedoppgave.

Mjøsa rundt har vært hovedinntektskilden til FIL gjennom mange år, og gjort at laget har kunnet tilby et bredt aktivitetstilbud til en lav medlemspris. Nå mener hovedstyret at det ligger større inntektspotensial – og mindre dugnadsinnsats – i andre arrangementer.

Noen som melder seg til dyst?

Hovedstyret setter ikke spikeren i kista riktig enda. Om det melder seg en gjeng som kan ta «rev i seilene og stable rittet på beina», er det enda tid til å redde det tradisjonsrike rittet. Styret ber folk i så fall ta kontakt med Jostein Tofte på epost jostein.tofte@dnb.no eller hovedstyret@feiringil.no snarest mulig.

Les hele saken på Feiring IL sin hjemmeside