Arne og Grethe Arnesen ble de første til å flytte inn på Feiring omsorgstun. -Her har vi det bra, men vi ser fram til å få flere naboer, sier paret fra Eidsvoll.

Hittil er to av åtte leiligheter bebodd. Leilighetene sto innflyttingsklare høsten 2021, etter omfattende rehabilitering av det som tidligere var Feiring aldershjem.

Praktisk og nytt

Paret har bodd i Eidsvoll mesteparten av livet, men da Grethes helse ble dårligere, innså de at eneboligen i Finnbråtan måtte erstattes med noe mer praktisk. De legger ikke skjul på at det var vanskelig å flytte fra huset og naboene, og at de helst ville hatt omsorgsbolig nærmere familien. Da det ikke var noe ledig i Eidsvoll, sto valget mellom Minnesund og Feiring. De landet på en flunkende ny treroms leilighet ved Feiring omsorgstun, og i februar flyttet ekteparet Arnesen inn. Så langt har de fått én nabo, i leiligheten ved siden av.

-Det er jo litt stille her enda, men vi håper på flere naboer og mer liv etter hvert, sier paret.

Grethe og Arne Arnesen ble de første beboerne ved nye Feiring omsorgstun.

Base for hjemmetjenesten i nordbygda

Det er Eidsvoll kommune som eier leilighetene, og som vurderer aktuelle beboere på bakgrunn av søknad og vedtak.

For å få tildelt en bolig må det foreligge en funksjonsnedsettelse og behov for en tilrettelagt bolig. Omsorgstunet er ikke bemannet, men hjemmetjenesten besøker daglig beboerne og har også kontorer og beredskapslager her.

Etter at både synet og balansen er blitt dårligere, syns Grethe det er trygt å bo i en bolig med tilsyn. Ved et par anledninger har hun fått hjelp etter å ha brukt alarmen hun bærer rundt halsen.

-Her er ingen dørstokker eller trapper jeg kan snuble i. Tepper har jeg fått erfare at kan være farlige, så de er kastet ut, ler Grethe.

Latteren sitter løst hos Grethe Arnesen. Hun snakker gjerne om gamle kjente og om Feiringklinikken, som var arbeidsplassen hennes i en årrekke.

Vil besøke Jernverkshelga

Grete har jobbet som intensivsykepleier på Feiringklinikken i nærmere 18 år, før hun gikk av med pensjon. Hun er derfor godt kjent med både bygda og tidligere Feiring-kolleger.

Når PR-departementet kommer på besøk får paret en Feiringkalender med bilder fra bygda, og en brosjyre for Jernverkshelga. Paret er godt informert om både Feiringregjeringa og det som skjer her. Arne er på nett og leser saker på feiring.info.

– Om jeg er i form vil vi veldig gjerne dra til Jernverket og se teaterforestillingen, sier Grete.

Åtte leiligheter, hage og fellesarealer

Feiring omsorgstun inneholder åtte leiligheter i tillegg til fellesarealer som entré, ei peisestue med kjøkkenkrok og en stor terrasse med utsikt over Mjøsa. På baksida er det opparbeidet en flott hage og en liten lekeplass for små besøkende. Her kan Grete bevege seg fritt rundt ved hjelp av gåstolen, og ta seg en hvil på en benk enten i hagen eller på terrassen.

-Det er jo så flott her, med hage og utsikt over Mjøsa. Nå mangler bare noen flere naboer, så vi kan lage et hyggelig nabolag, sier Grethe og Arne Arnesen.

Snart er det moden rips, solbær og stikkelsbær i felleshagen. Urte – og grønnsakskassene står klare om noen vil plante og stelle.
På den sørvestvendte verandaen kan Grethe nyte både kveldssol og utsikt til Mjøsa.
På benkene er det plass til flere!