5.-7. august går Jernverkshelga av stabelen. Det blir gruvevandring, åpent lysthus, verksvandring og ikke minst ny oppsetning av «Menn av malm, jenter av jern».

Feiring jernverks venner og Jernverkshelga i Feiring jobber nå for fullt for å gi publikum en opplevelse i og ved de tre kulturminnesmerkene St. Pauls gruve, Carsten Ankers lysthus og Feiring jernverk. Over 70 skuespillere og musikere jobber med den 21. utgaven av Tor Karseths «Menn av malm, jenter av jern», som spilles i ruinene av det gamle jernverket fredag kl. 18, lørdag og søndag kl. 17.

Les hva lokalavisene skriver om årets jernverkshelg:

Dugnadsteater til terningkast seks! (EUB 5.8.22)

Gudmund erstattes etter 22 år (Romerikes Blad 5.8.22)

Historiske personer

Jernverket var i drift på starten av 1800-tallet, i en dramatisk tid. Ute i Europa raste Napolonskrigene, og i det lille samfunnet i Feirings skoger var nøden stor.

– Takket være bygdeboka og andre historiske kilder vet vi en del om de som levde der. Alle rollefigurene er historiske personer og hendelsene vi skildrer er beskrevet i kirkebøker og brev, sier regissør Guro Ekornholmen. Sammen med Lisa Brodshaug og Eline Lorentzen leder hun arbeidet med å levendegjøre historien fra jernverket.

F.v Eline Lorenzen, Guro Ekornholmen og Lisa Brodshaug har travle dager med øvinger i Feiring jernverk.

Ny Gudmund

I fjor takket Jan Kristen Brodshaug av etter 20 år som rollefiguren Gudmund Kristiansen Bjerke. I år overtar Ole Johan Aasen stafettpinnen. Ole Johan er ikke noe nytt fjes i Jernverket. Han har spilt jernverksarbeider i mange år, og har også gestaltet Hr. Klouman i noen sammenhenger utenom Jernverkshelga. 

– Jeg syns det var veldig artig å få denne sjansen, og gleder meg til å prøve meg på en litt større utfordring i spillet, sier Ole Johan.

Ole Johan Aasen overtar rollen som verksarbeideren Gudmund Kristiansen Bjerke.
Foto: Lars Trygve Rømmerud

Gruvevandring, omvisning og rømmegraut

St Pauls gruve er satt i stand som besøksgruve av Feiring jernverks venner. Under jernverkshelga er det mulig å få seg en tur inn i fjellet for å se hvor malmen til jernverksdrifta ble hentet ut. Ved gruva får du også et kort skuespill som forteller om farene rundt gruvedrifta på 1800-tallet.

NB – Gruva ligger ikke ved selve Jernverket, men langs samme vei, følg skilting og kart!

– Selv om selve Jernverkshelga arrangeres kun en helg i året ligger det utrolig mye arbeid bak det publikum får se og oppleve. Og absolutt alt er et resultat av dugnadsinnsats.

Hege Granberg, leder av styret i jernverkshelga

Du kan også få omvisning i Jernverket, med små teateropptrinn i ruinene.

Carsten Ankers lysthus holder åpent med salg av kaffe, bakst og rømmegraut.

Se jernverket.info for bestilling av billetter, veiforklaring m.m.

Velkommen til kulturhelg i historiske omgivelser!

Kan være et bilde av 2 personer, utendørs og tekst som sier '«Menn av malm jenter av jern EN DEL AV JERNVERKSHELGA FEIRING JERIVERKSHRTCA FORESTILLINGER: Fredag 5.august 18.00 Lordag august 17.00 Sondag august 17.00 Manus: Tor Karseth Regi: Lisa Brodshaug, Guro Ekornholmen, Eline B. Lorentzen Podsing dvexk Billetter mà kjepes pa Hoopla.no Voksne fredag inkl. premieresuppe: 275,- avgift, Voksne lordag og sondag: 250,- avgift Barn 6-15 100 avgift Barn u/6 ár gratis, men reserver likevel plass pả Hoopla.no Kom til Feiring og opplev gruvevandring St. Pauls gruve, ápent Carsten Ankers Lysthus, guidet verksvandring historisk grunn, minst magisk stemning ved ruinene Feiring jernverk. Apen matbod. Fullstendig program, kart og informasjon pả www.jernverket.info'