Teksten er skrevet av Bjørn Hytjanstorp og publisert på nettavisen EidsvollPuls

Helgen før påske er det klart for noe av det morsomste og elleville du får oppleve på en teaterscene denne våren. For 8. gang er det nemlig dags for Lisa Brodshaugs utrolige univers på gården Eggerud.

I stykket «Påskeeggerøre» kommer publikum veldig tett på det som skjer rundt den noe uvanlige hønsegården til bonden Paal Hønesen.

– På Eggerud gård produserer en av hønene gullegg, uten at noen helt vet hvordan det går til. Eggene har gjort Paal verdenskjent, og vi møter han i oppkjøringa til den viktige eggemessa på Hønefoss. Her forventes det at den verdensberømte bonden igjen skal hente hjem den gjeveste prisen, forteller regissør og manusforfatter Lisa Brodshaug.

Klare for «Påskeeggerøre» på Fløygir
Bak fra venstre: Njål Kristoffer Brekke, Bjørn Aasen, Åse Karin Nerbø, Lisbet Fagerli, Linda Kristiansen Dokken, Tanja Brodshaug, Kevin Aasen, Anne Olsby, Jan Kristen Brodshaug og Anne Ekornholmen
Foran fra venstre: Julia Stensby Bakken, Tore Bjørnstad, Matteus Hagen og Candice Anne Celeste-Riconalla.

Følger med i tiden

Det fascinerende universet som Brodshaug har skapt ble en slager fra første stund, og allerede i 2004 ble stykket kåret til årets beste nyskrevne manus av Norsk amatørteaterråd. Selv om det ble skrevet for 20 år siden mener Brodshaug at historien står seg meget godt også i dag.

– Som du sier ble stykket skrevet i 2003, og selv om historien står seg godt, så har jo verden endret seg litt. Jålehøna er blitt svært verdensvant, har prøvd seg som statist i Kjendis-Farmen, og hun har til og med egen Instagramkonto (@jaalehona red. adm.). De siste års pandemi har heller ikke gått upåaktet hen på Eggerud, og skepsisen råder når det kommer langveisfarende høner inn i gården.

Reinspikka rasisme i hønsegården

Og Brodshaug, med blant annet mastergrad i sosialantropologi i beltet, tar ikke lett på hvordan manuskriptet kan oppfattes i 2023.

– Vi har snakket om at karakterene kan oppfattes annerledes i dag enn for 20 år siden. Vil noen synes det er upassende at Paal Hønesen er full foran barna i publikum? Er det greit å velge en skuespiller som er mørk i huden til å spille en rolle som utstøtt høne? Dette hadde jeg overhodet ikke i tankene da jeg skrev stykket, sier 48-åringen, som vet hva hun snakker om med sin arbeidserfaring for FN-sambandet og Redd Barna.

– Fremmedhøna blir jo utsatt for mobbing, urimelige beskyldninger og renspikka rasisme, og dette kan være ubehagelig å se på. Det skal det også være. Fremmedhøna viser seg å være sterk og smart, med et solid moralsk kompass. Vi heier på henne, og gleder oss over hva hun får til. Hun står jo igjen som helten! Jeg trenger å være trygg på at den som spiller denne rollen, er komfortabel med det. Rollen spilles av en person som har kommet fra et annet land til Feiring. De som har spilt fremmedhøna opp gjennom åra har vært tydelige på at de synes tematikken er viktig og at de vil bidra til å belyse problemet med rasisme og fordommer i samfunnet.

Ikke lett å være fremmedhøne i en gård full av hvite italienere. Fremmedhøna Lilly Satay spilles av Candice Anne Celeste-Riconalla.

Fløygir reddet fra nedstenging

Det er ingen tvil om at Lisa Brodshaug og Feiring ungdomslag har truffet spikeren på hodet med «Påskeeggerøre». I år er det altså 20 år siden stykket ble til, i et forsøk på å redde Fløygir fra nedstenging. Det gikk heldigvis bra, og siden den gang er Påskeeggerøre vist rundt 40 ganger, for fulle hus og gode kritikker fra både presse og publikum.

Vi må jo spørre om faren er over eller om ungdomslaget fortsatt har kniven på strupen rundt utgifter til vedlikehold og trussel om nedstenging.

– Det er aktivitet som holder Fløygir åpent. Vi har klart oss gjennom dårlige tider før, og vi skal klare det igjen. Det er dyrt å drive et stort forsamlingshus, derfor trenger vi innimellom slike prosjekter for å holde det gående. Ungdomslaget har høyt aktivitetsnivå, og satser på de unge. Slik sikrer vi Fløygir også i framtida.

Bidra til et levende lokalsamfunn

Og i den forbindelse er Lisa Brodshaug klar på at publikum bør kjenne sin besøkelsestid.

– Dette må bare oppleves for her blir det mye galskap og moro! Jeg tror noe av det som fenger er den uhøytidelige og intime teateropplevelsen. Publikum sitter bokstavelig talt inne i hønsegården og kan more seg over alt som skjer der når bonden er ute av syne. Det er rett og slett et festlig univers hvor vi alle kan kjenne oss igjen. Det er fengende musikk, mye komikk og tullball, men også noen alvorlige undertoner som folk kan tygge litt på. Påskeeggerøre appellerer til både barn og voksne. Så er da skuespillerne også i alderen 7 – 65 år. Så vil du bidra til levende lokalsamfunn i nærmiljøet, kom på teater!

Det blir eggerøre i gården når direktør Fasan (Jan Kristen Brodshaug) kommer for å inspisere gamlehøna (Anne Olsby).

Brodshaug sier også at det ikke blir aktuelt med ekstraforestillinger, så her gjelder det å være rask med å sikre seg billett.

– Vi håper på fem smekkfulle forestillinger, og at alle som ønsker det, får billett. Så her er det bare forte seg å bestille billetter om man vil ha med seg årets fjærligste forestilling!

Årets utgave av Påskeeggerøre har premiere fredag 24. mars kl. 19.00.

Se mer informasjon om spilletider og billettbestilling her

Lisa Brodshaugs uunnværlige hjelpemannskap!
Fra venstre: Gunhild Vrålstad Brodshaug, Ingrid Stefferud Osbak, Lisa Brodshaug og Nora Ekornholmen