Du har kanskje hørt Feiring bli kalt «Østlandets Hardanger»? -Feiring har et godt klima for epledyrking, sier Eivind Krey Nitter (bildet), som satser på epledyrking i Feiring.

De som ferdes langs Bamrudvegen har nok lagt merke til alle de nyplanta epletrærne ved Stenberg. Rundt 200 trær er nylig satt i jorda av Hurdalsfirmaet Huldras Hage, på Erlend Svendbys grunn.

-Hvorfor er Feiring egnet for epledyrking?

-Det er ganske sammensatt, men det handler blant annet om beliggenhet og temperatur, forteller Nitter, og utdyper: -Feiring ligger langt nok nord til å ha lyse, lange dager i modningssesongen, og langt nok sør til å ha gode temperaturer. Vintrene er relativt kalde og stabile slik at røttene beskyttes og at blomstringen ikke starter for tidlig. Og så er det jo mye morgensol her! Epler liker å starte dagen tidlig framfor å bakes i stekende ettermiddagssol, sier Nitter.

Epleblomstring i «Østlandets Hardanger» også kjent som Feiring

Fikk Erlend med på laget

Nitter er en av gründerne i Huldras hage. Firmaet har spesialisert seg på å lage drikkevarer av frukt og bær fra lokalområdet. Med seg på laget har han Ebbe Dam Meinild og Fredrik Bye. De tre har sett seg om etter flere områder å dyrke epler. Da de ble kjent med Erlend Svendby i Feiring kom det etter hvert i stand et samarbeid om epleproduksjon. Resultatet er altså hundrevis av epletrær som nå står i jorda på innmark langs Bamrudvegen.

Grunneier Erlend Svendby og eplekompanjong Ebbe Dam Meinild.

Epleproduksjon – ikke for den utålmodige

-Det vil ta noen år før det blir noe avling å snakke om, men vi har ikke hastverk. Vårt verdigrunnlag er å foredle naturressurser til beste for menneskers forhold til miljøet og hverandre. Vi syns det er viktig å utnytte landarealer til noe meningsfylt, forteller Eivind.

Trærne som er plantet er 4 ulike sorter høystammede kronetrær: Katja, Oye, Filippa og Rubin. Alle er norskproduserte og med kraftige grunnstammer som tåler kulde og ikke trenger støtte. Trærne er plantet med god avstand, med muligheter for beiting eller slåing av gras imellom.

Morgensol og skrånende terreng – Feiring er godt egnet for epledyrking.
Fredrik Bye pleier de nyplantede trærne på Stenberg.
Epletrær på rad og rekke i Stenberghagen.

Foredles på Eidsvoll verk

Huldras Hage har hovedkontor i Hurdal, men samarbeider med en rekke gårder og private hager i området. Produktene foredles i historiske Traktorstallen på Eidsvoll verk, med Eidsvollsbygningen som nærmeste nabo. Har du epler du ikke bruker? Ved å bli «Eplekompis» kan du bidra til utnytting av ressurser som ellers ville gått til spille. Huldras Hage plukker gjerne eplene dine og gir deg rabatter på ferdige produkter i gjenytelse. Les mer om hvordan du kan bli «Eplekompis» her!

Behov for mye vann

Grunneier Erlend Svendby har fått en ekstra utfordring i junivarmen. Unge epletrær trenger mye vann den første tida.

-Jeg kjører vatten fra Trilterudbekken i 1000-liters beholdere med bil og henger som så kjøres ut med traktor og settes på de forskjellige nivåene på jordet. Det går ca. 5000 liter i uka, forteller Erlend. – Det har gått smertefritt til nå, men nå ser jeg at det begynner å minke i bekken. Hvis den tørker blir det å kjøre fra Mjøsa, sier den nyslåtte eplebonden.

——-

Tekst: Lisa Brodshaug

Foto: Jøran Kristensen

Har du lyst til å skrive for feiring.info eller har ideer til hva vi kan skrive om? Ta kontakt med oss på info@feiring.info